Madencilik Yatırım Teşvikleri

 
Madencilik Yatırım Teşvikleri
 
 
Madencilik yatırımları, bakanlar kurulu kararı ile yatırım teşvik sisteminde öncelikli yatırımlar kapsamına alınarak, 5. Bölge yatırım teşvik belgesi destek unsurlarından yararlanmaktadır.

Yatırım Teşvik sisteminde madencilik yatırımlarında II. III. VI. V. VI. Grup madenlerin çıkarılması ve işlenmesi öncelikli yatırımlar kapsamına alınmıştır. Mermer ocakları veya mermer işleme tesisleri ile diğer II. grup ve üstü maden ocakları veya işleme tesislerine bölgesel teşvik kapsamında yatırım teşvik belgesi verilir.

Buna göre;
  • Maden istihraç yatırımları ve/veya maden işleme yatırımları
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen geçerli bir maden işletme ruhsatı ve izni kapsamında 3213 sayılı Maden Kanununun 2. maddesinin 4-b grubunda yer alan madenlerin girdi olarak kullanıldığı elektrik üretimi yatırımları

ÖNEMLİ NOT : (4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununda tanımlanan I. grup madenler ve mıcır yatırımları ile İstanbul ilinde gerçekleştirilecek istihraç ve/veya işleme yatırımları bölgesel yatırım teşvik belgesi alamazlar. Ancak genel teşvik belgesi alabilirler.

1-Aşağıdaki ve İstanbul ili Maden istihraç yatırımları ve/veya maden işleme tesisleri öncelikli yatırımlar kapsamında değildir. Bu yatırımlar genel teşvik belgesi kapsamında KDV ve GÜMRÜK muafiyetinden yararlanırlar.

 

I. Grup madenler

  • İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
  • Tuğla-kiremit kili, Çimento kili, Marn, Puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar.

2-Aşağıdaki Maden istihraç yatırımları ve/veya maden işleme yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına alınmıştır. Bu yatırımlara bölgesel yatırım teşvik belgesi verilir.

 

II. Grup madenler

  • Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan Agrega, mıcır veya öğütülerek kullanılacak kayaçlar.
  • Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.

 

III. Grup madenler

  • Deniz, göl, kaynak suyundan elde edilecek eriyik halde bulunan tuzlar, karbondioksit (CO2) gazı (jeotermal, doğal gaz ve petrol alanları hariç).

 

IV. Grup madenler

  • Kaolen Dikit, Nakrit, Halloysit, Endellit, Anaksit, Bentonit, Montmorillonit, Baydilit, Nontronit, Saponit, Hektorit, İllit, Vermikülit, Allofan, İmalogit, Klorit, Sepiyolit, Paligorskit (Atapuljit), Loglinit ve bunların karışımı killer, Refrakter killer, Jips, Anhidrit, Alünit (Şap), Halit, Sodyum, Potasyum, Lityum, Kalsiyum, Magnezyum, Klor, Nitrat, İyot, Flor, Brom ve diğer tuzlar, Bor tuzları (Kolemanit, Uleksit, Borasit, Tinkal, Pandermit veya bünyesinde en az %10 B2O3 içeren diğer Bor mineralleri), Stronsiyum tuzları (Selestin, Stronsiyanit), Barit, Vollastonit, Talk, Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit), Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Huntit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekştayn, Perlit, Obsidyen, Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zımpara Taşı, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit ve bileşiminde en az %80 SiO2 ihtiva eden Kuvars kumu, Feldispat (Feldispat ve Feldispatoid grubu mineraller), Mika (Biyotit, Muskovit, Serisit, Lepidolit, Flogopit), Nefelinli Siyenit, Kalsedon (Sileks, Çört).
  • Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı , Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist,
  • Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, Antimuan, Kalay, Vanadyum, Arsenik, Molibden, Tungsten (Volframit, Şelit), Kobalt, Nikel, Kadmiyum, Bizmut, Titan (İlmenit, Rutil), Alüminyum (Boksit, Gipsit, Böhmit), Nadir toprak elementleri (Seryum Grubu, Yitriyum Grubu) ve Nadir toprak mineralleri (Bastnazit, Monazit, Ksenotim, Serit, Oyksenit, Samarskit, Fergusonit), Sezyum, Rubidyum, Berilyum, İndiyum, Galyum, Talyum, Zirkonyum, Hafniyum, Germanyum, Niobyum, Tantalyum, Selenyum, Telluryum, Renyum.


V. Grup madenler

  • Elmas, Safir, Yakut, Beril, Zümrüt, Morganit, Akuvamarin, Heliodor, Aleksandirit, Agat, Oniks, Sardoniks, Jasp, Karnolin, Heliotrop, Kantaşı, Krizopras, Opal (İrize Opal, Kırmızı Opal, Siyah Opal, Ağaç Opal), Kuvars kristalleri (Ametist, Sitrin, Neceftaşı (Dağ kristali), Dumanlı Kuvars, Kedigözü, Avanturin, Venüstaşı, Gül Kuvars), Turmalin (Rubellit, Vardelit, İndigolit), Topaz, Aytaşı, Turkuaz (Firuze), Spodümen, Kehribar, Lazurit (Lapislazuli), Oltutaşı, Diopsit, Amozonit, Lületaşı, Labrodorit, Epidot (Zeosit, Tanzonit), Spinel, Jadeit, Yeşim veya Jad, Rodonit, Rodokrozit, Granat Minarelleri (Spesartin, Grosüllar Hessanit, Dermontoit, Uvarovit, Pirop, Almandin), Diaspor Kristalleri, Kemererit.

 

VI. Grup madenler

Radyoaktif Mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.

Örneğin: afyon, muğla ,izmir, Antalya’ da madencilik yatırımı yapan yatırımcılar 1. Bölge teşviği kapsamında olmalarına rağmen madencilik yatırımı öncelikli yatırım olduğu için 5.Bölge teşviğinden faydalanır.

 

 

 Öncellikli Destek Unsurları 5.Bölge  6.Bölge 
KDV İstisnası %18 VAR VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti  %2 VAR VAR
 Vergi İndirimi  Vergi İndirim Oranı %80  %90 
Yatırıma Katkı Oranı %40 %50 
Yatırım dönemi vergi indirimi %50  %80 
İşletme dönemi vergi indirimi %50  %20
Sigorta Primi İşveren
Hissesi Desteği 
Uygulama Süresi 7 Yıl 10 Yıl
Destek Tutarının Azami Miktarı
(Destek Tutarının Sabit Yatırım Tutarına Oranı)
%35 %50 
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR
Faiz Desteği İç Kredi 5 Puan 7 Puan
Döviz / Dövize Endeksli Kredi 2 Puan 2 Puan
Azami Destek Tutarı (Milyon TL) 1.4 Milyon 1.8 Milyon
Sigorta Primi Desteği YOK 10 Yıl
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK VAR
İnşaat-Yapı Harçları Muafiyeti VAR VAR
Emlak Vergisi Muafiyeti VAR VAR
Damga Vergisi Muafiyeti VAR VAR

 

 

Madencilik yatırımlarında 5.Bölge desteklerinden yararlanan iller:
1.2.3.4.5. bölgedeki iller

Adana Adıyaman Afyonkarahisar Aksaray Amasya Ankara Antalya Artvin Aydın Balıkesir Bartın Bayburt Bilecik Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hatay Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mersin Muğla Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Sinop Sivas Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Yalova Yozgat Zonguldak

 

MADEN OCAKLARI VE İŞLEME TESİSLERİ İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ VE KDV MUAFİYETİ UYGULANAN MAKİNE VE TEÇHİZAT LİSTESİ:

1-Dağ Kesim Makineleri
2-Lastikli ve zincirli kazıcı ve yükleyiciler
3-kamyonlar
4-sondaj makineleri
5-eleme ve kırma tesisleri
6-forkliftler
7-kompresörler
8-este
9-katrak
10-silim makinesi
11-konveyör bantlar
12-honlama makinesi
13-kalibre makinesi
14-blok kesme makinesi
15-köprü kesim makinesi
16-triming hattı
17-pah cila makinesi
18-ebatlama makinesi
19-otomotik plaka yükleme-boşaltma makinesi
20-pergel vinç ve vakum
21-tuz kurutma makinesi
22-tuz paketleme makinesi
23-trafo
24-jeneratör
25-tuz tablet makinesi
26-tuz toplama frezesi
27-santrefüj tuz sıkma makinesi

 

YATIRIMIN KONUSUNA BAĞLI OLARAK YATIRIM TEŞVİK BELGESİ TALEBİNDE BULUNULMADAN ÖNCE İLGİLİ MEVZUATI GEREĞİ DİĞER KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDAN ALINMASI ZORUNLU GEREKEN BİLGİ VE BELGELER


1. Madencilik ve enerji yatırımlarında;
a) 3213 sayılı Maden Kanununa tabii istihraç ve istihracı da ihtiva eden entegrasyon yatırımlarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bizzat yatırımcı adına düzenlenmiş İşletme Ruhsatı ve İşletme İzninin tasdikli suretleri,
b) 3213 sayılı Maden Kanununda tanımlanan 1(a) grubu madenlerden İl Özel İdareleri tarafından ruhsatlandırılanlarda İşletme Ruhsatı tasdikli sureti,
c) Elektrik Piyasası Yönetmeliğine tabii elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımına yönelik yatırımlarda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yatırımcı adına düzenlenen lisansın/ön lisansın tasdikli sureti,
ç) (Değişik: RG-25/6/2016-29753) Lisanssız elektrik üretimi yapacak tesislerle ilgili olarak, yetkili kurumdan alınacak proje onay yazısı,
d) Jeotermal sondaj ve üretim yatırımlarında İşletme Ruhsatı, petrol ve doğalgaz sondaj ve üretim yatırımlarında ise ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının mevzuatında yer alan nihai izin ve/veya ruhsatlar.
e) Rödovanslı madencilik yatırımlarında sözleşme/anlaşma yapılan kamu kurumu veya iştirakinden alınacak yazı.

 

İllere Göre Yatırım Teşvik Belgesi

Yatırım yapmak istediğiniz ili seçiniz.

Referansları incelemek için    Tıklayınız

 

Copyright © 2019 Ceka Danışmanlık

Yukarı
bilcom Bilgisayar